Lasercutting blijft een nobele onbekende bij het grote publiek.  Om daar verandering in te brengen zet Vlijmlicht in op educatie. 

 

Steamlab en Steamkuur

Vlijmlicht is het idee van fablab/makerspace erg genegen en werkt samen met de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Sint-Niklaas en enkele andere partners om ook zo’n plek in Sint-Niklaas te verwezenlijken.  Meer informatie daarover vindt u op de blog van Steamlab en op de website van de academie. 

Vanaf september 2019 stapt Vlijmlicht mee in Steamkuur, een educatief project dat SASK Sint-Niklaas samen met Portus Berkenboom is opgestart. Het project richt zich op studenten van het derde middelbaar en heeft enerzijds als doel de studenten kennis te laten maken met hedendaagse technieken zoals lasercutting en anderzijds het schoolse denken open te breken om creatievere paden te bewandelen. 

 
Atelier Vlijmlicht en Steamlab
Het atelier van Vlijmlicht in de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Sint-Niklaas, tevens thuisbasis van Steamlab

Handleidingen

Om iedereen van de magie van het lasercutten te laten proeven, engageert Vlijmlicht zich om een aantal cursussen vrij ter beschikking te stellen.  Download hieronder de Basisinstructies voor Photoshop en Illustrator naar lasercutting toe.  Hou de pagina in de gaten, geregeld vult Vlijmlicht ze aan met nieuwe handleidingen.  

 

Videotutorials

Wie zelf wil ontwerpen voor lasercutting, moet op zijn minst enkele noties hebben van vectorprogramma’s als Illustrator, Coreldraw of Inkscape.  Vlijmlicht werkt hoofdzakelijk met Illustrator.  Onze eerste tutorial om u de kneepjes van het vak te leren, staat sinds kort online. 

 

Adobe Capture

Een eerste tutorial gewijd aan Adobe Capture, een gratis app voor smartphone en tablet.  Met de app kan u op eenvoudige wijze vanuit een tekening een vectorbestand maken geschikt voor lasercutting.  De tekening zelf maakt u het best met zwarte stift op wit papier voor een zo groot mogelijk contrast.  U kan ook bestaande foto’s bewerken of direct met uw camera aan de slag gaan.  Daarnaast kan u ook interessante patronen maken met Adobe Capture.  Een aantal andere functies worden niet besproken omdat zij niet meteen geschikt zijn voor lasercutting, maar zijn beslist ook de moeite om mee te experimenteren. 

 

Workshops

Vlijmlicht organiseert geregeld workshops en cursussen ivm lasercutting.  De cursus vertrekt vanuit een zelf samensgestelde handleiding Illustrator met ontwerpen naar lasercutting toe voor ogen.  De cursus is zowel interessant voor beginners als voor gevorderden en professionelen.  Een ontwerp geschikt voor de laser moet immers aan bepaalde voorwaarden voldoen en die verschillen toch enigszins van die voor print of web.  Naast de cursus krijgen cursisten ook de gelegenheid om concrete problemen voor te leggen.  Afhankelijk van de complexiteit van het probleem lossen we het samen op of wordt er op zijn minst een aanzet tot een oplossing gegeven.  Geïnteresseerd in een workshops, neem contact met ons op via mail, of vul het contactformulier in.

 
Vlijmlicht cursus Illustrator
Vlijmlicht cursus Illustrator