header Vlijmlicht

Lasersnijden en lasergraveren

Papier en karton zijn materialen met een hele waaier aan toepassingen, denk aan visite- en andere kaartjes, maquettes,…
Karton is dan weer uitermate geschikt als maquette-materiaal en als materiaal om mee te experimenteren. Vanzelfsprekend kan het ook gebruikt worden voor eindresultaten zoals boekkaften en passepartous met excentrieke vormen,… te snijden.  Voor meer informatie over het snijden en graveren van papier en karton, neem contact met ons op via het contactformulier

 

Papier

Met papier kan de laser tot zijn uiterste fijnheid gedreven worden en ook graveren kan met hoge mate van detail. Op dikkere papiersoorten zijn zeer subtiele fotogravures mogelijk. Afhankelijk van de kleur van het papier geeft het graveren ook een ander resultaat. Papier met een glanslaag durft al eens een vuilgele snijrand te geven omwille van de synthetische stoffen die er bijgevoegd zijn. Zeker bij lichter gekleurd papier geeft dat niet steeds het gewenste resultaat. Papiersoorten met natuurlijke vezels zijn over het algemeen probleemloos te snijden.

 
Kaarten Private Art Tour -voorbeeld portfolio bedrijven en materialen Papier & Karton
Promo-kaarten uitgesneden uit Mücken papier voor Private Art Tours, ontworpen door Griet De Groof.
Uitvergrote kwartelschedel in grijs karton.
Uitvergrote kwartelschedel in grijs karton.

Karton

Ook in karton zijn er veel verschillende soorten met elk hun specifieke lasereigenschappen. Hier hangt veel af van hoe de vezels zijn samengeperst. Golfkarton snijdt makkelijk en dat tot grote dikte. Het is goedkoop maar ook niet erg stevig. Het typisch grijze karton snijdt vlot maar heeft snel last van zeer vuile randen en bij manipulatie ook al vlug van vuile oppervlaktes. Diverse passepartout-kartons zitten tussen beide in. Glanslagen kunnen hetzelfde, door de dikte nog versterkt effect hebben als op papier.